Doktorgrad: Seksuelt overførbare sykdommer hos homoseksuelle menn

Lege Irena Jakopanec forsvarer sin avhandling om HIV-infeksjon, syfilis og gonore blant homoseksuelle menn 10. mars på Rikshospitalet. Forskningen har skjedd i samarbeid med Folkehelseinstituttet og epidemi.

Nasjonalt meldingssystem for smittsomme sykdommer viser en urovekkende økning av HIV-infeksjon, syfilis og gonore blant menn som har sex med menn i Norge. De fleste av dem smittes i Oslo. Et økende antall har flere seksuelt overførbare infeksjoner samtidig. Det kan øke risikoen for selv å bli smittet av HIV, eller for å overføre HIV til andre.

Prøveforelesningene og disputasen er åpne for publikum.

  • Prøveforelesningen over det selvvalgte emnet «Bats, monkeys, seals and cats: animal reservoirs of human disease» holdes mandag 9. mars klokka 15.00 i Grønt auditorium (Bygg B1) på Rikshospitalet.
  • Prøveforelesningen over det oppgitte emnet «Infectious disease surveillance in hidden populations: How best to monitor infectious diseases among men who have sex with men?» holdes mandag 9. mars klokka 16.00 i Grønt autitorium (Bygg B1) på Rikshospitalet.
  • Forsvaret av avhandlingen for graden dr. philos «What you love might kill you. Epidemiology, time trends and risk factors for sexually transmitted infections among men who have sex with men in Norway, 1992-2013» holdes tirsdag 10. mars klokka 10.15 i Grønt autitorium (Bygg B1) på Rikshospitalet.

Bedømmelseskomiteen består av professor Jeffrey D. Klausner, Division of Infectious Diseases and Program in Global Health, University of California, Los Angeles, USA; dosent Anders Blaxhult, Institutionen för klinisk forskning och utbildning, Södersjukhuset, Stockholm, Sverige og professor Signe Flottorp, Institutt for helse og samfunn, Universitetet i Oslo.

Veiledere har vært lege Preben Aavitsland, daglig leder ved epidemi og professor Per Nafstad ved Institutt for helse og samfunn, Universitetet i Oslo.

Avhandlingen bygger på følgende vitenskapelige artikler

  • Jakopanec I, Schimmer B, Grjibovski AM, Klouman E, Aavitsland P. Self-reported sexually transmitted infections and their correlates among men who have sex with men in Norway: an Internet-based cross-sectional survey. BMC Infect Dis 2010;10:261.
  • Jakopanec I, Borgen K, Aavitsland P. The epidemiology of gonorrhoea in Norway, 1993-2007: past victories, future challenges. BMC Infect Dis 2009;9:33.
  • Jakopanec I, Grjibovski AM, Nilsen O, Aavitsland P. Syphilis epidemiology in Norway, 1992-2008: resurgence among men who have sex with men. BMC Infect Dis 2010;10:105.
  • Jakopanec I, Grjibovski AM, Nilsen O, Blystad H, Aavitsland P. Trends in HIV infection surveillance data among men who have sex with men in Norway, 1995-2011. BMC Public Health 2013;13:144.

 


Publisert

i

av