Fotball, flått, djevler og død

Ved dødsfallet til en tidligere dansk fotballspiller fire år etter ALS-diagnosen er det grunn til å stille spørsmål ved etikken til kommersielle «borrelioseleger» og pasientforeningene som støtter dem.

Det var den 10. juni at 41 år gamle Brian «Fakke» Fakkenor, tidligere fotballspiller i FC Fredericia, døde etter å ha vært syk siden sommeren 2011. Da fikk han på et dansk sykehus konstatert den sjeldne sykdommen amyotrofisk lateralsklerose (ALS). Dette er en svært alvorlig sykdom. Nervecellene som styrer musklene dør, én etter én, inntil pasienten ikke lenger kan bevege noen deler av kroppen, heller ikke pustemusklene. For de fleste pasientene tar det 3-4 år fra første symptom, gjerne litt svakhet i et bein eller en arm, til de er helt lamme og dør. Disse pasientene blir ikke lamme over natten; de blir lamme over tusen netter. Det finnes ingen helbredende behandling.

Disse pasientene blir ikke lamme over natten; de blir lamme over tusen netter.

Fakkenor etterlater seg kone og to barn, 8 og 10 år. Lagkamerater hyller ham som den store spiller han var. Det hele er bare trist.

Men, historien er enda tristere. Det er lett å forstå fortvilelsen hos Fakkenor og hans familie da han fikk diagnosen ALS i 2011. Det er også lett å forstå at han gjerne ville hatt en annen forklaring på den tiltakende lammelsen. Stilt over en medisinsk dødsdom søkte han en annen, gunstigere forklaring. (Den samme reaksjon ses hos mange som får påvist uhelbredelig kreft.)

Han visste at han hadde hatt et flåttbitt seks uker før han merket første symptom. Og da var tanken sådd om at sykdommen kunne være borreliose, altså infeksjon med Borrelia-bakterien. Ekstrabladet fortalte historien slik i 2013:

«Den [ALS-diagnosen fra sykehuset] hoppede Brian Fakkenor dog ikke på, så han henvendte sig til Nordic Clinic i København, der samarbejder med en klinik i Tyskland, der er eksperter i borrelia. Her bekræfter de Brian Fakkenors mistanke om borrelia, og konstaterer efter et lille hav af prøver, at Brian Fakkenor er ramt af en meget svær grad af borrelia.»

Dette blir starten på et nytt håp for Fakkenor, selv om den danske helsetjenesten holder fast ved sin diagnose. Den tyske klinikken starter med langvarig antibiotikabehandling, og Fakkenor drar flere ganger til Augsburg for den dyre behandlingen, som hans søster samler inn penger til. Men heller ikke den hjelper.

Etter en slik historie er det ingen grunn til å kritisere pasienten, hans familie eller venner. Å lukke øynene for den grusomme sannheten og søke et alternativ håp, er veldig menneskelig.

…leger som på djevelsk vis rekker ut falske halmstrå til livredde ALS-pasienter …

Men det er riktig å rette søkelyset mot de leger som på djevelsk vis rekker ut falske halmstrå til livredde ALS-pasienter på jakt etter en ny diagnose og en livreddende behandling.

Borreliose Centrum Augsburg (BCA), ledet av den selvutnevnte «eksperten» på borreliose, Carsten Nicolaus, er trolig den største tilbyder av falske borreliosediagnoser og alternative borreliosebehandlinger i Europa. Klinikken har et eget laboratorium, Infectolab, som benytter ikke-anbefalte tester som har en lei tendens til å vise at pasientene har borreliose og dermed trenger å kjøpe behandlinger ved klinikken. Nicolaus tilbyr høydose antibiotika i mange uker, men er også «stolt av å tilby» en rekke «støttebehandlinger» som «naturopatisk terapi, fotonterapi, elektroterapi, høytoneterapi, magnetfeltterapi, lysterapi, detoksifisering» og enda flere. Klinikken vil gjerne at pasientene er ved klinikken i minst tre og helst åtte uker.

BCA samarbeider med flere kommersielle legekontorer i Skandinavia, deriblant Nordic Clinic i København og nå nedlagte «Norsk Borreliose Senter». BCA har behandlet flere hundre skandinaviske pasienter som er blitt overtalt til å tro at de har borreliose. Kanskje er skandinaver spesielt enkle ofre siden de er vokst opp med en offentlig, ikke-profittdrevet helsetjeneste og har vanskeligere for å forestille seg hvordan en rein kommersiell klinikk kan operere.

BCA er sentral i den globale, alternative borreliosebevegelsen, eller pseduoborreliosebevegelsen. Dette er en bevegelse med utspring i USA. Det finnes egne pasientforeninger, egne laboratorier, egne retningslinjer og egne leger som betegner seg som eksperter på borreliose. Sentralt i ideologien er at Borrelia-infeksjoner er svært utbredt, at sykdomsbildene er nærmest uendelig mange, at mange kroniske sykdommer i nervesystemet (som ALS, multippel sklerose, Alzheimers sykdom og Parkinsons sykdom) egentlig er borreliose, at den ordinære helsetjenestens tester ofte er falskt negative, og at det trengs månedsvis med flere typer antibiotika (pluss gjerne noen alternative «terapier») for å bli frisk.

Siden omtrent 2012 har pseudoborreliosebevegelsen slått seg opp i Skandinavia.

Siden omtrent 2012 har pseudoborreliosebevegelsen slått seg opp i Skandinavia. Stadig flere pasienter med kroniske plager har fått det for seg at plagene skyldes borreliose, som om de skulle være smittet av falsk informasjon på Internett. I 2014 inviterte den alternative flåttmessen Norvect en amerikansk forsker som i sitt hjemmelaboratorium mener å ha påvist at ALS egentlig er borreliose. I en annen kjeller, i Stavanger, sitter en pensjonert biologilærer og «ser» Borrelia med mikroskopi av blodet til fortvilte ALS-pasienter. Selv tilbake i 2010 ble den norske NRK-journalisten Lars Jacob Krogh dratt med til Augsburg for å få behandling for sin «borreliose», bare dager før han døde av ALS.

Og som alltid når det loves mirakelbehandling for ALS eller kreft på kommersielle klinikker i Tyskland eller Polen, så skyldes den manglende helbredelsen at pasienten kom for sent, aldri at behandlingen er virkningsløs. Og dermed heller klinikkene salt i de etterlattes sår: Hadde dere bare kommet tidligere…

 

(Bildet er en faksimile fra Jyllands-Posten.)

 

Oppdatering 30.9.2016: I dag stod Brian Fakkenors kone fram i et intervju med dansk TV2 etter at kanalen hadde vist en meget kritisk dokumentar om den tyske BCA-klinikken. Her forteller hun at hun nå er overbevist at også hun og mannen ble lurt av BCA, og at det kostet dem en halv million kroner.

 

 

Les også:

«Mer pseudobehandling for pseudoborreliose.»

«Jeg har diagnosen her.»

«Beklager, Laane, du er avslørt.»

«Biologi på roterommet»

«Babesiose: svar på Mysterud og Laanes utfordring»

«Monsen og pseudoborreliosen»

«En alternativmesse om flått»

«Opprydding etter uetisk flåttforskning»

«Monsen, hundene og flåtten»

«Bekymringsmelding om «Norsk Borreliose Senter»»

«Reisende i mirakelkurer»

«En epidemi av borreliose»

«Flåtten, Monsen og Luneng»

«Smitte med «kronisk borreliose» på Internett»


Publisert

i

av