Glede, sorg og håp etter havnevedtaket

På mandag [9. september] kan velgerne redde framtida til nedre Kongsgård.

Etter bystyrets vedtak – på et av de siste møtene før valget – om å flytte containerne til Kongsgårdbukta er det mange følelser blant byens innbyggere.

De fleste gleder seg over at området nedenfor Caledonien og på sikt Lagmannsholmen kan utvikles til glede for byens innbyggere. Næringslivet ønsker seg kontorbygg. Politikere ønsker seg park, badeplasser og boliger (med cruiseskip midt i fleisen?).

Mange sørger over at containerne kan bli flyttet til Kongsgårdbukta og ødelegge området for all framtid. På sikt kan også resten av Lunds østlige kystlinje ryke. Når havneselskapet en gang vil utvide (for eksempel med drivstofftankene fra Kolsdalen og Kroodden), ligger Marvika lagelig til for hogg. Foreløpig skal det bare bygges kontorbygg der, for støyen fra havna umuliggjør boliger.

Noen håper at et nytt bystyre vil ta til fornuft og be havneselskapet selge seg ut av Nedre Kongsgård slik at området kan smelte sammen med den nye bilfrie bydelen for vanlige folk på Marvikssletta. Samlet blir det plass til tusenvis av leiligheter, ny idrettshall, nytt sykehjem, bydelshus, skate- og parkourområder, småbåthavn og strandpark fra Ringknuden til Gleodden. Alt er innen sykkelavstand fra Kvadraturen, skolene på Gimle og sykehuset på Eg.

Havneselskapet må da utnytte sine havner på nye måter. Her trengs fantasi og innovasjon. Containerne til Strømsviga eller Vige? Tørrbulk til Vige og Strømsviga? Containerne til KMV-tomta og Danmarksbåtene til Vige? Oljeplattformene til Strømsviga? Kanskje ei ny havn i Hanneviga, for containere, Danmarksbåter eller cruiseskip?

Valget mandag kan redde nedre Kongsgård. Både Rødt, SV, MDG, Senterpartiet, Folkelista og Demokratene vil stoppe flyttingen av containerne til Kongsgårdbukta. (Svarene i VGs valgomat tyder på at flere kandidater i Arbeiderpartiet er i alvorlig tvil.) Det betyr at velgere langs hele den politiske høyre-venstre-aksen kan finne et parti som vil redde nedre Kongsgård. Godt valg!

 

(Publisert som leserinnlegg i Fe-vennen 4.9.2019.)

Les også:

Havnevedtak i skodda

Havn eller boliger i Kongsgårdbukta?

Barcode, barnekoden eller begge deler?

Hvor skal havna havne?

 


Publisert

i

av

Kommentarer

Ett kommentar til “Glede, sorg og håp etter havnevedtaket”

  1. […] Glede, sorg og håp etter havnevedtaket […]