Janssens fristelse

Etter flere tilbakeslag nærmer vi oss den seige sluttspurten i norgeshistoriens største vaksinasjonskampanje. Da må alle se mot målstreken, uansett hindringer og fristelser.

En dag i slutten av juli i en idrettshall et sted i Norge vil en 33-åring brette opp det venstre skjorteermet, sette seg til rette i en stol, bite tennene sammen, lukke øynene og vente på nålestikket. Etter den lille smerten vil han kjenne et lite press inni armen når noen milliarder mRNA-molekyler langsomt sprøytes inn i deltamuskelen der de skal lure cellene til å produsere kopier av koronavirusets tagger som så skal trene immunforsvaret på å angripe det virkelige koronaviruset.

Den eldre, vennlige sykepleieren vil så trekke ut nåla, sette på et plaster og be mannen sette seg i en annen stol og vente. Hun vil kikke rundt i den nå nesten folketomme hallen, pakke papirene og rydde det lille bordet sitt. Så vil hun sette seg ned igjen og ta et dypt pust. Jobben er gjort.

Et kvarter senere tusler 33-åringen ut i den lyse, varme sommerkvelden. Han tenker over hva sykepleieren fortalte: Han er den aller siste av fire millioner mennesker her i landet som er vaksinert mot koronasykdommen siden januar.

Denne sykepleieren er bare én av over ti tusen medarbeidere som nå gjennomfører norgeshistoriens største og mest kompliserte vaksinasjonskampanje. Den skal nå ut til hver eneste voksne person i hver eneste kommune – til sammen 4,3 millioner mennesker – med et tilbud om koronavaksinasjon. Tilbudet skal komme på riktig tidspunkt og i riktig rekkefølge og følges opp med andre dose noen uker seinere.

Denne sykepleieren er bare én av over ti tusen medarbeidere som nå gjennomfører norgeshistoriens største og mest kompliserte vaksinasjonskampanje.

Hver uke kjører frysebiler fra Kontinentet til rundt 20 lagersteder rundt i landet der to-tre hundre tusen vaksinedoser flyttes ned i frysebokser som holder under 70 minusgrader. Her starter så ompakkingen til hver av kommunene. Det er et komplisert regnestykke, for man må også ta hensyn til hvor mange som venter på andre dose i hver kommune.

Da starter nedtellingen, for vaksinene er virksomme i bare fem dager etter at de er tatt opp av fryseren. Flere varebiler forlater lageret med kurs for kommunene der personellet står klart på avtalt tidspunkt. Kommunens vaksinasjonskoordinator har kalt inn riktig antall pasienter for de to-tre neste dagene. Nå haster det, for i slutten av uka er vaksinedosene verdiløse.

Vaksinasjonskampanjen har møtt og vil møte mange hindringer. Det har vært leveringsvansker fra fabrikkene; plutselig kommer ikke det lovede antallet til det lovede tidspunktet. Det har vært trøbbel i datasystemene eller listene, så feil personer blir innkalt til feil tidspunkt. Kanskje er det noen som ikke møter til sin vaksinasjonstime så kommunen må lete opp noen andre. Avisoppslag om unge, friske folk som tilsynelatende er blitt hentet fram i køen, skaper harme.

Utfordringene mangedobles i sommer når kommunene skal vaksinere mange flere samtidig som ferien skal avvikles både for vaksinatørene og dem som skal vaksineres. I tillegg kommer studentene som ingen riktig vet hvor befinner seg i sommer.

Utfordringene mangedobles i sommer når kommunene skal vaksinere mange flere samtidig som ferien skal avvikles både for vaksinatørene og dem som skal vaksineres.

Et annet tilbakeslag var de svært alvorlige bivirkningene som ble oppdaget først i Norden og så i mange andre land etter vaksinasjon med vaksinen fra AstraZeneca. Det ser ut til at den vaksinen hos noen veldig få personer stimulerer blodplatene, som har til oppgave å klumpe seg sammen og stoppe blødninger etter et kutt eller annen skade, slik at de begynner å klumpe seg inni blodårene. Da blir det både blodpropper og fare for blødninger inni kroppen siden det er for få frie blodplater igjen.

Liknende bivirkninger ble så meldt fra USA etter vaksinasjon med vaksinen fra Janssen. Folkehelseinstituttet besluttet, og regjeringen bekreftet, denne uka at de to vaksinene ikke skal benyttes i vaksinasjonsprogrammet. Instituttet beregnet at det for mennesker i Norge var mer risikabelt å ta disse vaksinene enn å gå uvaksinert noen få uker ekstra.

Regjeringen har imidlertid bestemt at folk som ønsker det, skal kunne be om Janssen-vaksinen fra en lege. Noe annet ville være et tegn på at landet er en formynderstat, ifølge statsministeren. Heldigvis skal slik vaksinering skje utenfor vaksinasjonsprogrammet slik at kommunene forstyrres minst mulig i deres krevende arbeid. Personlig tenker jeg å vente, riktignok utålmodig, på min vaksinasjon noen uker lenger framfor å la meg friste av Janssen.

Personlig tenker jeg å vente, riktignok utålmodig, på min vaksinasjon noen uker lenger framfor å la meg friste av Janssen.

Erfaringen fra Israel, som nå har vaksinert 63 % av befolkningen, er at vaksinasjon knuser epidemien slik at livet kan normaliseres. Og Israel hadde en mye større epidemi enn Norge noen gang har hatt. Det er altså god grunn til optimisme. Det trengs, for mye tyder på at ungdom, unge voksne og resten av befolkningen er grundig lei av epidemien. Friheten må komme nå som målet om å unngå stor sykdomsbyrde og overbelastning av sykehusene snart er nådd. Målet har aldri vært og bør ikke bli å unngå ethvert tilfelle av koronasykdom, for da kan vi bli sittende med urimelige smitteverntiltak i årevis.

Friheten må komme nå som målet om å unngå stor sykdomsbyrde og overbelastning av sykehusene snart er nådd.

Over ti tusen pensjonister, statlige, kommunale og private medarbeidere, studenter, helsepersonell som tar ekstravakter, frivillige i lag og foreninger og mange andre skal nå fullføre vaksinasjonskampanjen. Hver eneste av dem yter et lite bidrag til å stoppe denne epidemien. De trenger vår støtte, ikke hindringer og fristelser nå i den tøffe sluttspurten.,

 

(Publisert i Fædrelandsvennen 15.5.2021)

 

Bildet er en tegning av et coronavirus og er laget av Alissa Eckert, MS og Dan Higgins, MAM ved CDC.


Publisert

i

av