Fire lærdommer fra Ukraina

Løgn fører til krig, Vesten har vært unnfallende, Ukraina trenger mer støtte nå, og vår egen beredskap må styrkes.

I 1932-33 drepte Stalin tre-fire millioner ukrainere ved utsulting etter at han hadde konfiskert det meste av produksjonen fra jordbruket. Et tiår seinere ble rundt sju millioner ukrainere drept i krigen mot nazismen fra vest. Nå er det ukrainske folket igjen offer for en farlig ideologi, nemlig fascismen fra øst, Putins ideologi. Ingen vet hvor lenge krigen vil vare, men jeg vil peke på fire foreløpige lærdommer.

Løgnen er livsfarlig.

Løgnen er livsfarlig. Den utvandrete russiske sjakkmesteren Gary Kasparov pleier å forklare at de russiske myndighetene forteller løgnhistorier ikke for at du skal tro historiene deres, men for at du skal bli så forvirret at du ikke lenger tror på noe, heller ikke den sanne historien, og derfor heller ikke protesterer. Gjennom kontroll med massemediene og systematisert lyving i flere tiår har Putin passivisert sitt eget folk. Dermed kan han nesten helt uten hjemlige protester starte en krig som begrunnes med sinnssyke forestillinger om at ukrainere ikke er et eget folk, og at landet må frigjøres fra nazismen.

Myndigheter og lederes løgn og konspirasjonsteorier er farlig. Russlands eksempel har fått dødelige konsekvenser, men på sikt er kanskje situasjonen i USA mer alvorlig. Der har tidligere president Trump, hans parti og hans allierte massemedier lurt minst en tredel av befolkningen til å tro at hans valgtap i 2020 skyldtes valgfusk. Løgnen førte til Trumps mislykkede statskupp 6. januar 2021. Mer vold og kanskje borgerkrig kan bli det neste.

Det er tid for selvransaking i vest.

Det er tid for selvransaking i vest. Det gjelder politikerne, fremst blant dem var Obama og Merkel, som prioriterte handel, samtaler og normale forbindelser med Russland mens landet invaderte Georgia, jevnet Aleppo med jorda, snikmyrdet personer i Europas gater, påvirket vestlige valg og okkuperte Krim og deler av østlige Ukraina.

Det gjelder deler av venstresida som blindet av gammelt USA-hat ikke klarte å se at Putins Russland representerte alt den var imot: fascisme, rasisme, imperialisme, røverkapitalisme, militarisme, kvinnediskriminering og homohat.

Det gjelder ytre høyre med partiledere som Salvini, Le Pen, Orban, Johnson og Trump som likte Putins antimodernisme og antiglobalisme, som fikk støtte av ham til valgkampen sin, eller som ville lære av Putin hvordan man kunne lure demokratiet for å bli sittende med makta.

Det gjelder næringslivet, særlig oljebransjen og finansbransjen, som blendet av profittmulighetene villig samarbeidet med russiske selskaper og oligarker.

Ukrainas frihetskamp er vår kamp.

Ukrainas frihetskamp er vår kamp. Etter at ukrainerne har kastet russerne ut av nordlige og nordøstlige deler av landet, regner de fleste med at Russland vil konsentrere styrkene i sør og sørøst for å okkupere fylkene Luhansk og Donetsk, kysten bort til Krim og kanskje landforbindelsen helt bort til de russiskokkuperte delene av Moldova. Siden lynkrigen i nord feilet, vil russerne trolig velge den tradisjonelle russiske krigføringen: massiv bombing av byer med artilleri og raketter før infanteriet rykker inn i ruinhaugen og erklærer seier. By etter by vil ende som Marioupol. Mange titusener av ukrainere vil dø av bombingen eller myrderiene etterpå.

Ukraina kjemper heltemodig for frihet og demokrati og mot fascismen. Norge må støtte med våpen og penger. Som følge av krigen har olje- og gassprisene steget slik at den norske stat vil tjene mange hundre milliarder kroner mer enn forventet. Hva med å be Zelenskyj bestille våpen fra produsenter verden over og sende regninga til Norge? La oss si for fem milliarder kroner i første omgang.

Norge må også bidra til å knuse den russiske økonomien slik at Putin ikke har råd til å fortsette krigen. Steng norske havner for russiske skip. Ikke la den den russiske fiskeflåten lande fisk eller bytte mannskap i norske havner. Stopp utstedelsen av visum til russere. Opphev grenseboerbevisordningen som lar russere reise fritt til Kirkenes. Flytt oljefondets aksjer i russiske selskaper til et nytt fond eid av ukrainske myndigheter.

Vi må styrke vår beredskap.

Vi må styrke vår beredskap. Putin har igjen bevist at krig på europeisk jord er mulig. Russland kan være fristet til å stjele Øst-Finnmark for å sikre havna i Kirkenes, stoppe planene om den arktiske jernbanen derfra til Finland og skape en større buffer for atombasene på Kola.

Det ukrainske forsvaret har avslørt for heile verden at den russiske hæren er dårlig ledet, dårlig utrustet og dårlig trent. Brigaden i Petsjenga, bare en time fra Kirkenes, er blant dem som ble sendt inn for å okkupere Ukraina, men som ble knust i kampene ved Kharkiv. Den er nå en betydelig mindre trussel mot Norge og Finland, takket være ukrainerne.

Selv om Putins fiasko i Ukraina nå sannsynligvis har gjort ham mindre lysten på nye «militæroperasjoner», kan overmotet hans vende tilbake om få år. Da kan i tillegg NATO ha kollapset etter at en nyvalgt president Trump med støtte av sitt høyreradikale parti har meldt USA ut.

Vi må lære av ukrainernes krigføring mot en fiende med flere soldater, fly og stridsvogner, forsterke egen militær og sivil beredskap og gå med i EU og dets forsvarssamarbeid. Vi bør også utrede muligheten for å samle de opprinnelige signatarstatene til Svalbardtraktaten for å oppheve den, innlemme Svalbard helt i Norge og stoppe den russiske bosetningen der.

Utfallet av krigen i vil påvirke forholdet mellom Ukraina, Russland og resten av Europa i flere tiår. Norge kan og må påvirke utviklingen med full styrke.

 

(Publisert i Fædrelandsvennen 7.4.2022. «Preben Aavitsland er fra Kristiansand, bosatt i Ternevig i Vågsbygd. Han er kommuneoverlege i Arendal og Froland, overlege ved Folkehelseinstituttet og professor ved Pandemisenteret på Universitetet i Bergen, men skriver i spalten Ukeslutt på egne vegne.)

 


Publisert

i

av