Honnør for borreliosedebatt

Legeforeningens Råd for legeetikk gir Preben Aavitsland honnør for hans deltaking i debatten om flåttsykdommen borreliose og finner ingen grunn til å kritisere Aavitslands omtaler av Lars Monsen og Rolf Luneng.

Det var i mai etter at Aavitsland, som er daglig leder for epidemi, skrev kronikken «En epidemi av borreliose?», at fire privatpersoner klaget ham inn for Rådet. Kritikken gjaldt at Aavitsland kritiserte (tidligere) lege Rolf Lunengs virksomhet, betvilte Lars Monsens diagnose og angivelig uttalte seg usaklig om borreliose. Klagerne mente at Aavitsland hadde brutt følgende bestemmelser i Etiske regler for leger:

  • § I.11. En lege bør etter sine forutsetninger medvirke til at almenheten og myndigheter får saklig informasjon om medisinske spørsmål. En lege som avgir uttalelse om medisinske spørsmål til media, bør sikre seg adgang til å kontrollere hvordan uttalelsen blir offentliggjort.
  • § II.4. En lege må være varsom med å kritisere kolleger og medarbeidere overfor pasienter og pårørende, men må alltid ha pasientens interesse for øye.

Rådet avviser anklagene fullstendig og finner ikke noe å kritisere Aavitsland for. Tvert imot gir Rådet ham «honnør for så tydelig å ha redegjort for det vitenskapelig anerkjente synet på sykdommen og behandling».

– Selv om Rådets konklusjon ikke er uventet, er jeg glad for den og ser på den som en oppfordring til videre kamp for vitenskapen og mot kvakksalveriet på dette området, sier Aavitsland.

Rådets fire vedtaksbrev er vedlagt nedenfor:

 

Oppdatering 15.5.2014:

Klageren i sak 2157 klaget på nytt til Rådet, denne gang over at hennes navn ikke var sladdet i vedtaksbrevet som er vedlagt nettsaken (over). Rådet avviser også denne klagen med at de etiske regler ikke «hindrer innklaget lege å publisere Rådets uttalelser».

– Rådets konklusjon er som ventet, men siden iallfall en av klagerne ikke vil at hennes navn skal bli kjent, har jeg sladdet klagernes navn på firmaets nettside, sier Aavitsland.

Rådets vedtaksbrev er vedlagt nedenfor:


Publisert

i

av

Kommentarer

Ett kommentar til “Honnør for borreliosedebatt”

  1. […] Jeg tror noen kolleger ikke gidder engasjere seg i den offentlige debatten. Det tar tid, er lite karrierefremmende og man risikerer negativ stempling fra alternative behandlere og deres pasienter. (Joda, den lege som prøver å ta til motmæle mot alternativbransjen risikerer både sjikane og anmeldelser til Legeforeningens etiske råd.) […]