Innflytting på Lasarettet!

epidemi har nylig tatt i bruk lokaler i Lasarettet på den gamle karantenestasjonen på Odderøya i Kristiansand. Lokalene i vestre Lasarett leies av Kristiansand kommune på langsiktig basis.

Det var i 1790-årene at danskekongen besluttet å bygge lasarettet på karantenestasjonen for Danmark-Norge og Slesvig-Holsten. De to lasarettbygningene og vaskeribygget fra 1804 er bevart. Lasarettbygningene hadde flere atskilte sovesaler slik at syke sjømenn fra ulike skuter ikke skulle ligge i samme rom.

Gjennom 1800-tallet betjente karantenestasjonen på Odderøya skuter fra store deler av Nord-Europa, inkludert store havner i Østersjøen og langs Nordsjøen. Her fikk skipene etter å ha utholdt karantene utdelt praktika som ga dem fri innreise til andre havner uten ny karantene. Karantenestasjonen ble mye brukt under koleraepidemiene på 1800-tallet og var i funksjon fram til 1914.

Se en film om karantenestasjonen her eller les professor May-Brith Ohman Nielsens bok Mennesker, makt og mikrober.

Daglig leder i epidemi, Preben Aavitsland, sier: – Dette er perfekte lokaler for epidemi. Rolig, sentralt og med historiske røtter.

Fotografiet under viser utsikt over Kirstiansand sentrum fra lasaretthøyden på Odderøya.

WP_001727

 

 

 

 

 

 

Her sitter smittevernhistorien i veggene, sier Preben Aavitsland.


Publisert

i

av

Stikkord: