Lars Monsen har nylig blogget om at han etter ti måneder med antibiotika fortsatt har plager etter at han i fjor vår fikk akutt stølhet, smerter og utmattelse etter «en knallhard økt på tredemølla».
Jeg tror på Monsens symptomer, men jeg mener han tar feil om årsaken, altså borreliose etter flåttbitt. Sykdomsbildet likner ikke borreliose. Utredningen som Monsen har vist på TV, passer heller ikke: Den norske infeksjonslegen med størst borreliose-erfaring har undersøkt Monsen uten å finne tegn til sykdommen. Blodet og ryggmargsvæsken er analysert med de beste metoder uten å indikere borreliose.
Grunnlaget for diagnosen ser ut til å være bare en blodprøve testet ved en alternativmedisinsk klinikk i Augsburg. Metodene der er ikke tilrådd av helsemyndighetene eller mikrobiologiforeningene i Norge, Tyskland, EU eller USA. Metodene er for lite utprøvd eller gir stor andel falske svar. De er ubrukelige.
Dermed har Monsen sannsynligvis fått feil diagnose og dermed feil behandling.
Ansvaret for dette ligger hos Monsens lege, Rolf Luneng, ved «Norsk Borreliose Senter». Han har allerede fått ett gult kort av Helsetilsynet for uforsvarlig diagnostikk og behandling av en annen pasient med påstått borreliose: «Behandlingen er ikke i tråd med god praksis, verken når det gjelder utredning, indikasjon, kombinasjon av antibiotika, dosering eller lengde av behandlingen. (…) Din alternative diagnostikk var dessuten egnet til å så mistillit til spesialisthelsetjenesten og derved svekke pasientens mulighet til å motta optimal behandling.»
Kanskje behandles mange andre av de over 500 pasientene ved senteret på samme uforsvarlige måte. Noen pasienter har fått antibiotika i flere år av Luneng for påstått borreliose. Det kan være farlig.
Luneng er, ifølge Dagbladet (27.4.), igjen under etterforskning av Helsetilsynet og risikerer nå rødt kort. Helseregelverket er nemlig laget for å beskytte pasientene, ikke legene. Skal det drives eksperimentell behandling, må det godkjennes av en forskningsetisk komité, og pasientene må være informert og forsikret, og de må samtykke.
Luneng kan invitere pasienter til et slikt forskningsprosjekt og slik prøve å dokumentere de angivelig gode resultatene. Inntil videre bør han la fastlegene, gjerne i samarbeid med spesialisthelsetjenesten, forsøke å finne ut hva som virkelig er årsaken til plagene til Monsen og mange andre pasienter som nå er blitt overtalt til å tro at de har borreliose.
(Trykt som debattinnlegg i Dagbladet 5.5.2013.)
Les også:
«Babesiose: svar på Mysterud og Laanes utfordring»
«Opprydding etter uetisk flåttforskning»
Legg igjen en kommentar